BORACOL is een biocide en dankt zijn werking aan het onschadelijk maken van zwammen, schimmels en algen. Het is met name bedoeld voor preventieve behandeling van hout en metselwerk tegen de bruinrot schimmel, de huiszwam en droogrot schimmel. BORACOL dankt zijn toelating aan het feit dat het een van de weinige zo niet het enige product is hiertegen.

De meeste problemen bij teak en andere houtsoorten zijn verkleuringen en vlekken (vlekjes) die veroorzaakt worden door schimmels en algen. Schoonmaakmiddelen, teakcleaners, (groene) zeep of zeewater helpen niet tegen zwam, schimmels en algen. Het bijkomende grote voordeel van Boracol is dat het aantoonbaar (proefondervindelijk) de hechting van het rubber in de voegen niet aantast. Bovendien verwerk je het door het met een kwast aan te brengen of te sproeien; schrobben/boenen hoeft niet. Naast het feit dat het dus aanmerkelijk simpeler schoonmaken is, worden de relatief zachte nerven in het teak niet aangetast door borstels. Het product wordt om al deze redenen al meer dan 20 jaar aanbevolen in de manual van Hallberg Rassy zeiljachten! Ook de andere Scandinavische werven adviseren en gebruiken Boracol, hoewel het daarvoor dus niet is bedoeld (en toegelaten). Volg de gebruiksaanwijzing bij de toepassing van Boracol om het milieu te sparen.

In meerdere testen, oa. in het Duitse blad “die Yacht” en in het Engelse “Practical Boatowner” kwam Boracol als testwinnaar uit de bus. Zelfs de wereldberoemde zeiler Sir Robin Knox Johnston adviseert op basis van eigen ervaring Boracol.

Met Boracol krijgt u een prachtig egaal lichtgrijs dek !

In Duitsland wordt “10Y” nog steeds verkocht. Maar die versie is niet toegelaten en is ook niet de juiste samenstelling. Tot 1/1/2017 kon het originele (goede) product in Duitsland verkocht worden onder een voorlopige toelating. Sindsdien mag de “goede”  Boracol daar niet meer worden verkocht. In Duitsland is daarom vanaf 2017 de concentratie van de werkzame bestanddelen aangepast. De Duitse leverancier noemt dit verdunde product overigens nog steeds Boracol 10Y. 

Volgens de fabrikant van de Boracol 10-3BD  is voor een vergelijkbare werking 2x zo hoge dosering van de Boracol 10Y uit Duitsland nodig. Bovendien is Boracol 10Y niet toegelaten in Nederland.