Hout is een natuurproduct en is poreus. Alle poreuze materialen kunnen aangetast worden door zwam, schimmels en algen. Je kunt het herkennen aan verkleuring van het materiaal: er komen vlekken/vlekjes in. Met normale schoonmaakmiddelen kun je deze vlekken niet afdoende wegkrijgen. De oorzaak (schimmels en algen) zit dieper in het poreuze materiaal en schoonmaakmiddelen zijn geen biocides: ze verwijderen geen schimmels en algen. Boracol is daarentegen wel een biocide en is daardoor het enige effectieve middel tegen schimmels en algen.
Boracol moet in 2 lagen “nat op nat” worden aan gebracht. Het te behandelen oppervlak moet droog zijn (als het nat is, is het verzadigd en kan de Boracol niet in het oppervlak doordringen). Je hoeft het oppervlak niet eerst schoon te maken (tenzij het heel erg vies is, waardoor de Boracol niet kan doordringen naar het hout).
Het moet niet binnen 12-15 uur gaan regenen, omdat de aangebrachte Boracol dan deels wegspoelt en deels teveel wordt verdund. En het kan het best aangebracht worden als het niet te warm is, omdat het anders teveel verdampt. Nadat de eerste laag is aangebracht, moet de tweede laag worden aangebracht als het oppervlak nog nat is. Dat wordt bedoeld met “nat op nat”. Daarmee breng je voldoende laagdikte aan om het product 4-5 mm door te laten dringen in het materiaal. Dat is nodig omdat de schimmels en algen ook dieper in het poreuze materiaal zitten en niet alleen aan de oppervlakte. Doe je dat niet dan verdwijnen de vlekken niet en/of ze komen vrij snel weer terug. Een vuistregel is dat je ongeveer 3m2 (nat op nat, dus 2 lagen) kunt behandelen met 1 liter Boracol.
Je kunt het aanbrengen met een kwast of spons (wel handschoenen dragen) of met een onkruidspuit (bouwmarkt). Dat is een container van ca. 5 liter, die je met een pompje onder druk zet en daarna met een nozzle aan de slang kunt vernevelen. Zorg er wel voor dat er niks naast het te behandelen oppervlak terecht komt en zorg er voor dat je boven de wind staat en niks kunt inademen. Het werkt wel erg handig.
Na aanbrengen hoef je niet na te behandelen. Het behandelde oppervlak is eerst een beetje plakkerig, maar dat verdwijnt snel.
Nadat het is aangebracht verdwijnen oppervlakkige algen (groen) en schimmels vrij snel. Na ca. 3 weken wordt het oppervlak steeds egaler van kleur en verdwijnen de (diepere) vlekjes/vlekken. Het oppervlak wordt langzaam steeds mooier en egaler van kleur. Hardnekkige vlekken zijn een teken dat er erg veel schimmels/algen zijn. Op die locaties kan het nodig zijn de behandeling te herhalen.
Boracol is niet schadelijk voor aluminium, lak/-schilderwerk, polyester(gelcoat), rvs, plexiglas of, acrylaat (wel voor organisch materiaal).